Stranders

"Veel vraag naar glutenvrije gerechten"

Rick de Jong van StrAnders Ameland

Frituurbeslag maakte Rick de Jong (eigenaar StrAnders Ameland) altijd zelf. Bij zijn zoektocht naar een kant-en-klare batter, stuitte hij op Smedes Batter Mix. “Dat bleek voor mij de garantie op krokant”, vertelt hij over de batter. “Overigens is het kant-en-klaar, maar wij geven er altijd onze eigen draai aan. Mengen er bijvoorbeeld Maribor kruiden en zout door, dat geeft een mooi krokante zeetong.” Voor de Karaage Japanse kip (StrAnders heeft meer dan vis alleen) voegt hij wat tarwebloem toe aan de Smedes Batter Mix.

Wat Rick de Jong praktisch vindt: er is ook een Smedes Batter Mix Gluten Free. “We krijgen veel vraag naar glutenvrije gerechten. Vroeger gebruikten we daar tapiocameel voor, nu de batter van Smedes. Die geeft geen nasmaak en je kunt het bakken en frituren met een mooi krokant resultaat.”

Rick de Jong is geboren en getogen Amelander. Op dit moment heeft hij twee zaken op het eiland, De Hekseketel in Nes (samen met partner Louise en zwager Robert) en StrAnders in Buren (met Louise). “De Hekseketel richt zich op grillspecialiteiten, spareribs, kip en varkenshaas. StrAnders is het enige visrestaurant en heeft luxe, verfijnde visgerechten op de kaart.” Smedes Batter Mix heeft een vaste plek in de keuken van StrAnders.

De Jong is telg uit een horecafamilie, zijn ouders hadden een restaurant op het Waddeneiland. Zelf werkte hij bij een visspecialist, deed een ict-opleiding aan wal om vervolgens toch terug te keren in de horeca. Na drie jaar StrAnders runnen, heeft hij de zaak gekocht. “Ik werk nog mee in de keuken, maar doe ook de inkoop en het kantoorwerk.”

Terug naar stories