SaltTerherne

“Tempura in van die plastic zakjes? Smedes werkt veel fijner.”

Marcel Martens van Paviljoen Salt in Terherne

Op een beurs kwam chef-kok Marcel Martens (Salt, Terherne) in aanraking met Smedes Batter Mix. Sindsdien staat de Asian in zijn keuken. “Waar ik het voor gebruik? Op een duo van biet met bietentartaar en bietengazpacho ligt een stukje gefrituurde Friese geitenkaas. En we hebben vegetarische bloemkoolwings die we door beslag halen. We vullen de Smedes Batter Mix bij dit gerecht aan met curry madras, gembersiroop en een beetje chili. Dat is het mooie van deze batter mix, je kunt aan de standaard een eigen twist geven.” Marcel vindt de Smedes Batter Mix “gewoon fijn werken”, maar ziet nog een voordeel: de verpakking in een hersluitbare emmer. “Tempura in van die plastic zakjes? Dit werkt veel fijner.”

Het Friese Terherne - ook bekend als Kameleon-dorp - telt zo’n 600 inwoners en 12.000 slaapplaatsen. In de zomer is het er piekdruk, maar Paviljoen Salt aan het Sneekermeer is jaarrond open. “Locals komen ook graag bij ons eten”, vertelt chef-kok Marcel Martens, die Salt omschrijft als “een trendy paviljoen met een prachtig uitzicht”. Anderhalf jaar geleden is de zaak na een grondige verbouwing geopend.

Het trendy karakter van Salt zit ‘m niet alleen in het interieur, de strandbar en het kunstmatig aangelegde strandje, maar ook in de kaart. “We zijn gedreven, ook in allergenen en lactosevrij”, vertelt de chef-kok. “Veganistische gerechten zien wij als een kans, daarmee zijn we in Friesland best onderscheidend.” Als voorbeeld noemt Marcel de Shepherds Pie die nu op de kaart staat. “Gevuld met zoete aardappelpuree, bospaddenstoelen en Friese kaas.” Dit vegetarische gerecht is ook vegan te bestellen.

Terug naar stories