sabinavanderwiel

"Als je alleen maar zachte dingen eet, mis je een bite"

Sabina van der Wiel van Brasserie 1885 Woudenberg

In de gerechten van Sabina van der Wiel, Brasserie 1885 Woudenberg, zit eigenlijk altijd een knappertje. “Er moet een krokantje in zitten. Als je alleen maar zachte dingen eet, mis je een bite.” Eén van de manieren om die crunch te krijgen is Smedes Batter Mix Golden Crispy. “Ik kwam Smedes tegen op de Horecava en nam een proefpakket met vier soorten mee. Sindsdien gebruiken staat de Golden Crispy in de keuken.”

Sabina experimenteert nu met fish & chips en gamba’s. “Deze batter mix doet echt zijn werk, je gerecht komt knapperig op tafel. Ik ben opgegroeid in de klassieke Franse keuken met bierbeslag met eiwit en eigeel, maar dat blijft niet krokant en die van Smedes wel.” Wat Sabina ook aanspreekt: de veelzijdigheid van Smedes Batter Mix. “Je kunt ‘m zelf op smaak maken, bijvoorbeeld met furikake of kerrie. Ik ben aan het ontdekken waar ik het nog meer voor kan gebruiken.”

Hotel-Restaurant Schimmel is sinds 1885 in Woudenberg (U) gevestigd. Het bedrijf begint ooit als halteplaats voor de postkoets tussen Arnhem en Utrecht. Later wordt Schimmel een restaurant en hotel naast de spoorlijn Amersfoort-Kesteren. Als deze spoorververbinding verdwijnt, gaat het bedrijf door als zalencentrum. In 2015 ondergaat Schimmel een metamorfose en opent men een à la carte restaurant: Brasserie 1885.

“Dat was in de eerste jaren wennen, men kende à la carte niet”, weet chef Sabina van der Wiel, die er sinds 2016 de scepter zwaait. Vanuit haar passie voor koken (“Ik zou niets anders willen”) geeft ze de zaak én kaart een eigen gezicht, samen met haar team. Met succes, Brasserie 1885 heeft een grote klantenkring in de wijde omtrek. Die komen voor zowel de vertrouwde als nieuwe gerechten op de kaart. En voor vers. “Er komt hier niets uit een pak, we koken alles zelf.”

Terug naar stories